Ekspresy do kawy

Duży kubek kawy na dobry początek dnia to rytuał, któremu oddaje się wielu z nas. Picie kawy dodaje nam energii, poprawia krążenie krwi, ale też zwyczajnie sprawia przyjemność. Jedni lubią czarną, inni białą, jeszcze inni ze smakowymi dodatkami, ważne, by była gorąca i doskonale przyrządzona. Wiedzą o tym producenci ekspresów do kawy, którymi rynek jest nasycony.

Jak więc wybrać ten, który spełni nasze oczekiwania?

Najprostsze w obsłudze i konstrukcji są ekspresy automatyczne. Aby cieszyć się smakiem kawy wystarczy do pojemnika wsypać ziarna kawy, zalać je wodą i włączyć urządzenie, by po chwili mieć w ręku kubek kawy. Ten rodzaj ekspresu jest idealny dla osób, które stale się spieszą, a kawę piją w biegu, pomiędzy jednymi obowiązkami a innymi. Wytrawni amatorzy małej czarnej najbardziej doceniają smak kawy, którą można zrobić w ekspresach ręcznych. Są one bardzo popularne i łatwe w obsłudze. Płyn uzyskuje się z kolb wypełnionych zmielonymi ziarnami, umieszcza się je w ekspresie, gdzie zalewane są gorącą wodą i spienionym mlekiem. Taka kawa ma doskonały aromat, gęstą konsystencję oraz niepowtarzalny smak. Kawę zbliżoną do tej parzonej tradycyjnie daje ekspres przelewowy. Pozwala on na zaparzenie wielu filiżanek kawy, dlatego sprawdzi się nie tylko w domu, ale też w biurze, gdzie chętnych na małą czarną jest sporo. Nie można w nim jednak przyrządzić różnych rodzajów kawy i jest niełatwy do umycia. Nie warto go też uruchamiać, jeżeli chcemy przyrządzić tylko jedną czy dwie filiżanki kawy. Na bardzo prostej zasadzie działają ekspresy ciśnieniowe. Pozwalają one przyrządzić kawę espresso i wiele innych rodzajów tego napoju. Działają tak, że do kawy przedostają się tylko najlepsze składniki, a substancje niepożądane, które mogą podrażnić żołądek, zostają w fusach. Ostatnim, ale wcale nie najgorszym sposobem na zrobienie pysznej małej czarnej są kawiarki, czyli ekspresy niskociśnieniowe. Docenią je zwolennicy mocnej kawy, lekko kwaskowej i bez pianki, bo taką właśnie pozwalają uzyskać.