Urządzenia do robienia soków

Najzdrowsze soki to te przyrządzone ze świeżych owoców, bez dodatku konserwantów i innych szkodliwych składników. Aby mieć do nich dostęp na co dzień, najlepiej przygotowywać je samodzielnie. Potrzebne są jednak do tego odpowiednie urządzenia. Jednak zanim zdecydujemy się na zakup, odpowiedzmy sobie na pytanie, co najlepiej spełni nasze oczekiwania – sokowirówka, wyciskarka, sokownik, a może wystarczy nam zwykły blender.

Sokowirówka jest bardzo uniwersalna, bo z jej pomocą można wycisnąć soki niemal ze wszystkich warzyw i owoców, z wyjątkiem liści i owoców jagodowych. Daje bardzo klarowny sok i można uzyskać go bardzo szybko. W krótkim czasie jest w stanie zamienić owoce i warzywa w soki. Wadą sokowirówki jest to, że uzyskane z niej soki tracą nieco wartości odżywczych, dlatego należy je wypijać zaraz po zrobieniu i nie powinno się ich przechowywać, bo podczas produkcji zostały napowietrzone, w związku z czym szybko się psują. Sokowirówki są też dosyć uciążliwe w myciu i zajmują dużo miejsca. Alternatywą dla nich są wyciskarki do soków. Wyciskarka pionowa miażdży owoce i daje bardzo gęsty sok, pozioma działa podobnie, ale owoców przed wyciśnięciem nie trzeba kroić. Miłośnicy pomarańczy i mandarynek mogą zaopatrzyć się w wyciskarkę przeznaczoną do cytrusów. Soki z wyciskarek są bardziej odżywcze niż te z sokowirówek, dłużej pozostają świeże, a samą wyciskarkę łatwo umyć. Jej wady to wysoka cena oraz mało klarowny sok, w którym mogą pływać kawałki niezmiksowanych owoców. Najprostszym urządzeniem do domowej produkcji soków jest blender. Można nim także przygotowywać różnego rodzaju koktajle czy smoothie, a nawet zupę. Klarowność takiego soku nie jest gorsza niż tego wykonanego z pomocą wyciskarki. Najlepsze modele to te, w których można wymieniać noże. Dla tych, którzy chcą przyrządzić duże porcje soku i raczyć się nim przez długie miesiące, przeznaczony jest sokownik. W przygotowanie soków trzeba włożyć nieco wysiłku, ale w zamian zyskujemy wiele słoików samego zdrowia.