Chcesz przygotować tartę? To nic trudnego. Jednak niezbędna będzie odpowiednia foremka do tarty

Od jakiegoś czasu tarta stała się bardzo popularną przekąską w Polsce. Aktualnie można ją spotkać w wielu cukierniach czy kawiarniach. Oprócz tego coraz większa liczba osób próbuje ją zrobić samemu w swoim domu. I wcale nie jest to tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Jednak żeby ją przygotować, będzie nam potrzebna dobra foremka do tarty.

Forma do tarty, czyli kluczowy element

Nikogo raczej nie zaskoczy fakt, że przygotowanie tarty będzie nie możliwe, jeśli w naszej kuchni nie znajdzie się forma na tartę. Bez niej nie uda nam się nadać charakterystycznego kształtu brzegu tarty. Dlatego też, jeśli chcemy spróbować wykonać ją samemu, w pierwszej kolejności sprawdźmy, czy forma do tarty znajduje się w naszych szafkach. A jeśli nie, to nie wahajmy się jej kupić.

Forma na tartę – jaką wybrać?

Chociaż foremka do tarty nie jest dużym przedmiotem, to jej wybór niejednokrotnie może sprawić problemy. Jeśli jednak interesuje nas klasyczna forma do tarty, to postawmy na standardową – metalową. To jedno z najpopularniejszych i najczęstszych rozwiązań. Tego typu forma na tartę jest lekka i łatwa w użytkowaniu, a ciasto będzie idealnie dopieczone i chrupiące.

Oprócz tego do wyboru są też ceramiczna foremka do tarty czy forma na tartę ze szkła lub silikonu. W przypadku ceramiki dużym plusem jest to, że nie musimy się martwić o jej porysowanie. Z kolei zaletą szklanej formy jest możliwość obserwacji na bieżąco, jak bardzo upiekło się już ciasto.