Wyjątkowy miód kolendrowy
Kolendra to roślina z rodziny selerowatych, która jest powszechnie stosowana w kuchni oraz medycynie naturalnej. Co ciekawe, z kolendry wytwarzany jest również miód o zdrowotnych korzyściach. Niestety jest rzadki w Polsce z uwagi na niewielkie uprawy kolendry. Samo jego wydobycie nie jest również proste, ponieważ ostry zapach kolendry powoduje, że pszczoły nie są zbytnio zainteresowane tą rośliną. Jakie korzyści dla organizmu przynosi miód kolendrowy?
Jaki skład posiada miód kolendrowy?
Miód z kolendry jest bogaty w biotynę, pirydoksynę oraz kwas foliowy. Jest też źródłem witamin C, B1, B2 orz PP. Jeśli chodzi o makroskładniki, miód ten jest bogaty nie tylko w węglowodany, lecz także białka roślinnego. Miód kolendrowy zawiera również szereg minerałów w postaci cynku, wapnia, miedzi czy fosforu.
Jakie zastosowanie ma miód kolendrowy?
Po analizie składu widać, że miód z kolendry jest bogaty w wiele składników odżywczych, a tym samym sam miód ma szereg prozdrowotnych właściwości. Naukowcy dowiedli, że miód kolendrowy skutecznie obniża poziom cholesterolu oraz poprawia wzrok. Podczas szybkiego bicia serca z powodzeniem można użyć tego miodu do uspokojenia organizmu.
Włączony na stałe do diety miód z kolendry przyczyni się do regeneracji przewodu jelitowego oraz zabezpieczenia pracy żołądka. Jedząc regularnie miód kolendrowy, pozbędziemy się skurczów mięśni. Ponadto miód kolendrowy łagodzi nerwy oraz przyśpiesza powrót do zdrowia zarówno fizycznego, jak i psychicznego.